Esa Sirosen dokumentti kertoo lottien tunnemuistoista ja kokemuksista rintamalla

Dokumenttielokuva ”Viimeinen testamentti” on kooste viimeisten vielä elossa olevien lottien tunnemuistoista ja kokemuksista sota- ja kotirintamilla. Elokuvaan on haastateltu noin kahdeksankymmentä lottaa eri puolilta Suomea ja käyty läpi heidän valokuviaan, kirjeitään ja runojaan.

Sodan jälkeen lotat kertovat kärsineensä samoista ongelmista kuin rintamamiehet. Olo tuntui ”tyhjänpäiväiseltä” ja tapahtumat tulevat yhä uniin. Monille oli järkytys, kun järjestö syksyllä 1944 lakkautettiin ja naisten joukkovoima purettiin. ”Mitä fasisteja me muka oltiin!”

Elokuvan tavoitteena on vielä kerran välittää tämä naisten historiallisen vapaaehtoistyön ihme ja kokemus nykyisille ja tuleville sukupolville.

Elokuvan on ohjannut Esa Sironen Raimo Salon kokoamien haastattelujen pohjalta.

”Viimeinen testamentti” esitetään AlfaTV-kanavalla tiistaina 3.12. kello 18, ja sen jatko-osa ”Lottanovelleja” samalla kanavalla itsenäisyyspäivänä perjantaina 6.12. kello 18.30.

 

Lottien albumeissa on paljon otoksia todellisista tilanteista. Tämä kuvan alla lukee: ”Löytyi ne tonkat”. Lienevätkö olleet lainassa ”tuntemattomilla sotilailla”? (Kuva Aura Toivasen albumista)

Ilmavalvontalottien työkaluina olivat kiikari ja puhelin. Rintamien lähellä heille annettiin torniin mukaan myös kivääri, jota joskus jouduttiin käyttämään. (Kuva Marjatta Kiannon albumista)