Kuvataidetta ja taiteilijoita käsittelevän Sielunrauha-sarjan toinen kausi alkaa 28.3.

Sarjan uusi jakso nähdään sunnuntaisin klo 18.00 ja uusintana keskiviikkoisin klo 15.00, torstaisin klo 20.30 (22.4. alkaen) ja lauantaisin klo 16.00. Luvassa on jälleen sarja mielenkiintoisia kohtaamisia kotimaisten taiteilijoiden kanssa, jotka kertovat töistään ja luomisprosessistaan. Ohjelman toimittaa Markku Tenhunen.

 

 

Jakso 1: Kuvanveistäjä Pekka Jylhä

Kuvanveistäjä, taiteilijaprofessori Pekka Jylhän tunnetuimpia teoksia on vuonna 2000 valmistunut Urho Kekkosen muistomerkki Finlandia-talon lähellä. Hän on tullut tunnetuksi installaatioista, joissa on käytetty elementteinä täytettyjä eläimiä. Eduskunnan lisärakennukseen hän teki ensimmäisen kristalliteoksensa.

 

Jakso 2: Valamon luostari

Sielunrauha tekee kurkistuksen pääsiäisen sanomaan ja on tässä jaksossa Valamon luostarin ikonikoulun vieraana. Ohjelmassa tutustuaan ikonimaalauksen saloihin ja haastatellaan koulun oppilaita, opettajaa sekä kirkon johtavaa konservaattoria Antti Narmalaa.

 

Jakso 3: Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä

Nautaeläimet ovat Äkkijyrkän teosten yleisin aihe. Hän on tehnyt muun muassa lehmäaiheisia veistoksia, maalauksia sekä peltirakennelmia. Vuonna 2007 hän teki Marimekolle tekstiilejä samasta aiheesta. Hänen taidettaan on myös julkaistu vuonna 2010 Suomen postimerkeissä. Äkkijyrkälle myönnettiin valtion kuvataidepalkinto vuonna 2002.

 

Jakso 4: Isä Mitro Repo ja ikonitaide

Ortodoksipappi isä Mitro on maalannut Helsingin keskusvankilan kappeliin ikoneita. Taideohjelma Sielunrauhan jaksossa tutustutaan isä Mitron ikonitaiteeseen. Markku Tenhunen vierailee pappi Mitron kodissa Espoon Nuuksiossa ja tutustuu mm. Tsasounaan, jossa Mitro antaa näytteen maalaustaiteestaan.

 

Jakso 5: Professori, graafikko Erik Bruun

Erik Bruun on suomalainen graafikko, joka on suunnitellut mm. postimerkkejä ja vuoden 1986 markka-arvoisten setelien taustapuolet. Hän on suunnitellut Suomen luonnonsuojeluliiton Saimaannorppa-logon ja Korkeasaaren eläintarhan 1990-luvulta vuoteen 2017 käyttämän lumileopardilogon. Bruunin suunnittelemat postikortit ja postimerkit kuvaavat suomalaista luontoa. Bruun palkittiin vuonna 2007 Pro Finlandia -mitalilla.

 

Jakso 6: Taiteilija Anne ’Äni’ Jaatinen

Äni Jaatinen on suomalainen kuvataiteilija ja graafinen suunnittelija, jonka teoksiin lukeutuvat mm. Turun Yliopistollisen Keskussairaalan lasten hematologisen osaston sisustusmaalaukset, Vantaan Kaupungintalon sisustusmaalaukset, Life Changing Secrets -sarjakuva, kaksikieliset koko perheen Suomi-aiheiset värityskirjat ja lukuisia livekuvituksia ja grafiikoita yhteistyössä mm. Slush-tapahtuman, Kauppakamarin, Microsoftin ja Huawein kanssa.

 

Jakso 7: Valokuvataiteilija Johanna Kare

Valokuvataiteilija Johanna Kare  on tullut tunnetuksi koskettavista valokuvanäyttelyistä Minä olen, Älä lyö, Ghost of the Game Musiikkitalo – Helsinki, Kosketa minua ja Minuunkin sattui, Sanomatalo Helsinki, LOTTA, Sanomatalo Helsinki ja Katuvarpusia. Johanna Kare toteuttaa valokuvansa pääsääntöisesti aina mustavalkoisina kymmenen kuvan sarjoina.

 

Jakso 8: Taidemaalari Annukka Laine

Annukka Laine on ylöjärveläinen kuvataiteilija, joka tekee sakraalimaalauksia. Hän on keskittynyt taiteessaan kristillisen elämänkatsomuksen ja sen perusteiden esille tuomiseen. Viime vuosikymmenet Laine on keskittynyt pääasiallisesti kirkkotaiteeseen ja maalannut muun muassa kirkkojen alttarimaalauksia. Laine palkittiin Kirkon kulttuuripalkinnolla vuonna 2019.

 

Jakso 9: Kuvanveistäjä ja korutaiteilija Björn Weckström

Weckström on suomalainen kuvanveistäjä ja professori, joka tunnetaan erityisesti korumuotoilijana saadun julkisuuden vuoksi. Vuonna 1969 Weckströmin suunnittelemat Planetaariset laaksot -kaulakoru ja Darinan koru -rannekoru päätyivät Tähtien sota -elokuvan loppukohtaukseen prinsessa Leian ylle. Kuvanveistäjänä Weckström muistetaan mm. Fazerin kukko -veistoksesta, joka seisoo Helsingin Kluuvikadulla. Sen on lahjoittanut Helsingin kaupungille Fazer Oy konditorian satavuotisen historian kunniaksi. Veistos on saanut muotonsa hirven selkänikamasta.

Jakso 10: Akvarellisti ja kuvataiteilija Pauliaukusti Haapanen

Pauliaukusti Haapanen on akvarellisti, kuvataiteilija ja opettajaperheen nuorin poika. Hänen alaansa ovat akvarellit, akryylimaalaukset ja lyijykynäpiirrokset. Hänelle mieluinen maalausaihe on hylätyt talot ja niiden pihapiirit, jotka kertovat menneisyydestä. Haapanen kertoo olevansa talvi-ihminen, joka löytää enemmän värisävyjä talvisesta maisemasta kuin kesäisestä.

 

Jakso 11: Arkkitehti ja lasitaiteilija Veijo Muroke

Veijo Muroke on arkkitehti, lasitaiteilija ja lasten ja nuorten taidekoulun johtaja. Hän on toiminut pitkään yrittäjänä, taiteilijana ja erilaisissa hallintotehtävissä. Monialaisena taiteen tuntijana ja toimijana hän on  järjestänyt mm. taidekilpailuja ja kuratoinut taidenäyttelyjä.

 

Jakso 12: J. T. Pälikkö Puukkoseppämestari

Pälikkö on viehättynyt puukkojen ja veitsien funktionaalisuuteen ja ergonomiaan. Niiden rakenteen ja materiaalien on kestettävä kovaa käyttöä. Hänen valmistamansa miekat ja muut pitkät teräaseet ovat oikeita aseita eivätkä seinäkoristeita. Useimmilla miekoilla on omat historialliset esikuvansa joiden luonnetta hän pyrkii mahdollisimman tarkasti toistamaan. Pälikkö tekee kaikki tuotteidensa osat ja työvaiheet itse.