Suoraa puhetta terveydestä

 

Terveyttä tutkitun tiedon valossa käsittelevässä ohjelmasarjassa asioista puhutaan ymmärrettävästi kansankielellä. Jaksoja isännöi professori, ylilääkäri Pentti Huovinen Turun yliopistolta. Hän haastattelee sarjan edetessä eri lääketieteen alojen asiantuntijoita.

Kausi 1. 1/12. Miesten lisääntymisterveys. Hiipuuko ihmiskunta vähitellen siittiöiden tuotannon heiketessä? Tiedetoimittaja Pentti Huovinen haastattelee lasten terveyden, yleisen toksikologian ja miesten lisääntymisen huippuasiantuntija Turun yliopiston professori, lastenlääkäri Jorma Toppari.

Kausi 1. 2/12. Pohjois-Karjala -projektin perintö. Miten suomalaisten terveystottumukset ovat muuttuneet? Tiedetoimittaja Pentti Huovinen haastattelee THL:n entistä pääjohtajaa, professori Pekka Puskaa.

Kausi 1. 3/12. Minkälaisilla keinoilla meille myydään terveyttä? Pentti Huovinen haastattelee lääketieteen tohtori ja professori Juhani Knuutia, joka on julkaissut kirjan Kauppatavarana terveys.

Kausi 1. 4/12. Professori Heikki Joensuu on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia syöpätutkijoita. Hän on toiminut Helsingin yliopiston professorina ja syöpäklinikan johtajana. Sen lisäksi hän on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä uusia syöpälääkkeitä lääketehdas Orionilla.

Kausi 1. 5/12. Akateemikko, professori Sirpa Jalkanen on immunologi ja ihmisen puolustusmekanismien tutkija. Hän on tutkinut valkosolujen liikennettä elimistössä ja erityisesti sitä, miten nämä solut hakeutuvat tulehduspaikalle. Nämä tutkimukset ovat johtaneet uusien tulehdukseen vaikuttavien lääkkeiden kehittämiseen.

Kausi 1. 6/12. Apulaisprofessori, ylilääkäri Linnea Karlsson on tutkinut pikkulasten aivojen kehitystä. Finnbrain-tutkimuksessa on mukana tuhansia suomalaislapsia. Erityinen tutkimuskohde on ollut äidin raskaudenaikaisen stressin vaikutukset lapsen kehitykseen.

Kausi 1. 7/12. Professori ja endokrinologian erikoislääkäri Pertti Mustajoki on palkittu painonhallinnan asiantuntija. Miten painonhallinnan trendit ovat muuttuneet kuluneiden vuosikymmenten aikana? Hänen mukaansa ”dieetti” on jo vanhentunut käsite. Mitä tilalle?

Kausi 1. 8/12. Professori ja psykiatri Jouko Lönnqvist on Suomen johtavia mielenterveyden tutkijoita. Valtakunnallinen itsemurhien ehkäisyprojekti onnistui puolittamaan itsemurhat 1990-luvulla. Mikä on tilanne tänään? Voiko suomalaisia pitää onnellisena kansana?

Kausi 1. 9/12. Professori ja ympäristöterveyden asiantuntija Jouko Tuomisto on tutkinut dioksiinin ja muiden ympäristömyrkkyjen terveysvaikutuksia. Miten niiden vaikutuksilta voi säästyä? Mistä ympäristön myrkkyaltistus tulee? Kuinka vaarallisia ovat jätteet ja jätevedet?

Kausi 1. 10/12. Tutkimusprofessori Timo Partonen on psykiatri ja unitutkija. Miksi jotkut saavat helposti unta ja toiset eivät? Onko unettomuuden hoitoon tulossa uusia lääkkeitä? Miten uusin tutkimus auttaa unettomia?

Kausi 1. 11/12. Professori Juha Rinne on neurologi ja Alzheimerin taudin tutkija. Mitä on dementia ja mikä siihen johtaa? Kuinka paljon itse voi vaikuttaa dementian kehittymiseen? Onko uusista lääkkeistä estämään tai jopa parantamaan dementiaa?

 

Suoraa puhetta terveydestä, 12 jaksoa, kesto 60 min, alkaen 24.9. klo 17.00