Kuvataiteilija Nanna Susi on mukana taidesarja Sielunrauhan kolmannella kaudella

Sarjan kolmannella kaudella on mukana 14 upeaa taiteilijaa. Kolmas kausi alkaa tammikuussa sunnuntaina 9.1. klo 18.00 ja jaksot esitetään pikauusintana keskiviikkoisin klo 15.30 ja lauantaisin klo 9.30. Toimittaja Markku Tenhusen (kuvassa) haastattelemana taiteilijat avaavat ajatteluaan ja työskentelytapojaan. Tällä kaudella taiteilijakuvassa ovat Jan-Erik Andersson, Jaana Tuomisto, Eeva Kouvalainen, Juhani Vuorisalmi, Katja Antonoff, Anna Korhonen, Tapani Salminen, Tuula Lappalainen (kuvassa), Kristiina Turtonen, Esa Toivanen, Tizzi Fib, Raimo Vokkolainen, Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström ja Nanna Susi.Jakso 1: Jan-Erik Andersson, Vaasa

Jan-Erik Andersson on suomalainen kuvataiteilija, kuvanveistäjä, mediataiteilija, performanssitaiteilija ja ympäristötaiteilija. Andersson valmistui ylioppilaaksi vuonna 1973 ja luonnontieteiden kandidaatiksi vuonna 1981 Åbo Akademista. Taideohjelma Sielunrauha tutustui Jan-Erik Anderssonin taidenäyttelyyn Vapaa tila, Vaasan Pohjanmaan museolla syksyllä 2021. Jan-Erik Anderssonin kaiken kaikkiaan tunnetuin työ on Life on a Leaf -talo, jossa hän perheensä kanssa asuu. Talo on toteutettu yhteistyössä arkkitehti Pitkärannan ja monien kutsuttujen taiteilijoiden ja artesaanien kanssa.  Ohjelmassa kuullaan taiteilijaa myös taloprojektista.


Jakso 2: Jaana Tuomisto, Vantaa

Kuva- ja korutaiteilija Jaana Tuomisto asuu ja työskentelee Vantaalla. Hän kuvailee itseään tyypilliseksi kulttuurin sekatyöläiseksi. Jaana Tuomisto toimii oman yrityksen kautta erilaisissa yhteisöissä ja projekteissa. Päivätyökseen hän toimii Helsingin kaupungilla sosiaalisen kuntoutuksen parissa, jonka turvin hän mahdollistaa oman taiteellisen työskentelynsä. Jaana Tuomisto on täydentänyt osaamistaan Kuvataiteen AMK-opinnoilla Lahden Taideinstituutissa ja valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2013.  Aiemmin hän on valmistunut puusepäksi (-89) ja muotoilijaksi (-92) Lahden Muotoiluinstituutista.  Monialainen koulutus antaa hänelle hyvät valmiudet käyttää laajaa materiaalikirjoa ja hyödyntää monia tekniikoita taiteellisessa työskentelyssään.


Jakso 3: Eeva Kouvalainen (Korhonen), Jyväskylä

On maalannut ja piirtänyt sanojensa mukaan aina. Freelancerina hän on tehnyt visuaalisia töitä vuodesta 2013. Eeva Kouvalainen sanoo, että taidemaalaus on hänen tehtävänsä. Hän kasvoi Taidekoti Hunningolla Pohjois -Pohjanmaalla Pyhäjärvellä. Kouvalainen kertoo, että perheessä on monta taiteilijaa: kaksi siskoa (Anna ja Paula) sekä edesmennyt isä Matti Korhonen. Muotisuunnittelijan korkeakoulututkinto sekä Graafisen suunnittelun opinnot ovat myös vahvistaneet hänen ääntään. Kouvalainen maalaa sekatekniikalla, jota hän kutsuu ”mustetahratesti”-tekniikaksi. Prosessi tuottaa taidetta, joka kuvailee usein suomalaista sielunmaisemaa ja mytologiaa. Jokaisella maalauksella on merkityksellinen tarina. Työt Kouvalainen signeeraa tyttönimellä ”Korhonen”, koska hän kokee saaneensa taidetaitonsa verenperintönä. Kouvalainen sanoo, että taiteen tarkoitus täyttyy, kun se kohtaa katsojan sielun ja antaa sisäiselle abstraktille tunteen, muodon tai nimen. Se on kaikkein ihanin tunne!


Jakso 4: Juhani Vuorisalmi, Vehmaa

Juhani Vuorisalmi on juurilleen Vehmaalle palannut pronssiveistoksia tekevä kuvanveistäjä, jolla on työhuone Irjalassa. Vuorisalmi on tullut tunnetuksi monipuolisesta tuotannostaan kuvanveistäjänä ja taiteilijana. Vuorisalmen pronssi- ja dioriittiveistoksia voi ihailla Vehmaan kauniissa maisemassa Vuorisalmen omassa pihapiirissä Galleriassa. Teoksia on esillä useilla julkisilla paikoilla sekä mm. Punkaharjun Aseman Taidelaiturilla. Kuvanveistäjä Juhani Vuorisalmen teoksissa on käytetty sekä pronssia-, puuta, että metallia. Vuorisalmen muotokieli on mielenkiintoinen ja moni-ilmeinen. Hänen tuotantoonsa kuuluvat myös koruveistokset.


Jakso 5: Katja Antonoff, Ristiina

Yöveden Ateljeekoti Saimaan rannalla on kuvanveistäjä, akvarellisti sekä temperamaalari Katja Antonoffin sielunmaisemaa. Antonoff asuu Hyvinkäällä, mutta työskentelee molemmissa paikoissa tehden taidetta. ”Taiteen tekemiseen tarvitsen hiljaisuutta – syvennyn syntyvään teokseen”, toteaa Katja Antonoff Sielunrauha- taideohjelmalle.  Hänen suhteensa akvarelliin alkoi yli kaksikymmentäviisi vuotta sitten. Akvarellissa häntä kiehtoo sen arvoituksellisuus. Syntyvää kuvaa voi hienovaraisesti ohjailla, mutta ei pakottaa mihinkään suuntaan. Maalatessaan hän ei tunne työskentelevänsä yksin. Maalaaminen on keskustelua veden ja värin, akvarellin kanssa. Antonoff maalaa myös temperalla. Kuten akvarellissa, sen luonteessa on jotain kesytöntä, joka maalarin on hyväksyttävä voidakseen elää sen kanssa. Kuvanveiston kanssa on toisin. Antonoff kertoo, että aloittaessaan kuvanveistoa, hän tietää aina mihin hän pyrkii, materiaali on valittava sen mukaan.


Jakso 6: Anna Korhonen, Vuolijoki

Anna Korhosen värikkäissä guassi- ja akryylimaalauksissa esiintyy eläimiä, mutta myös ihmishahmoja. Hahmojen ääriviivat on teoksissa rajattu mustalla. Anna Korhonen tuo tarinaan mukaan usein myös musiikkia, animaatiota, tanssia ja runoja. Valoilla viimeistellyt esitykset saavat aikaan kokonaisvaltaisen elämyksen.  Digitaalinen piirtäminen ja animaatiot kuuluvat myös taiteilijan töihin. Anna Korhonen on valmistunut medianomiksi Turun Taideakatemiasta ja työskentelee kuvataiteilijana, sarjakuvapiirtäjänä sekä animaattorina. Sielunrauha- taideohjelma vieraili Anna Korhosen luona Vuolijoella hänen kodissaan. Ohjelmaa kuvattiin myös Vuolijoen Riihipihassa, joka on mielenkiintoinen museoalue. Korhonen jätti Helsingin Koronan vuoksi.


Jakso 7: Tapani Salminen, Järvenpää

Tapani Salminen aloitti maalaamisen nuorena aikuisena. Hän opiskeli maalaamista 80-luvulla Hyvinkään Taidekoulussa, sekä värihavaintoja Järvenpään Työväenopistossa. Salminen osallistui 80- luvun ja 90- luvun vaihteessa Järvenpään Taideseuran vuosi- ja kesänäyttelyihin. Samoihin aikoihin hän järjesti myös muutamia muita näyttelyitä. Vuonna 2020 on Salminen käynnistänyt jälleen taiteellisen ”minänsä”. Hän päätti lähteä luomaan taidettaan naivismin kautta ja jäi siihen ”koukkuun”. Tapani Salminen maalaa akryyliväreillä, aiheet ovat usein eläin- tai ihmishahmojen kuvitteellisia maailmoja. Joissain töissä on ripaus suurrealismia. Salminen tuntee iloa ja vapautta maalatessaan värikkäitä tauluja. Hän sanoo luottavansa intohimoonsa ja olemaan myös valmis oppimaan ja kokeilemaan uutta.

Jakso 8: Tuula Lappalainen, Iisvesi.

Taidemaalari Tuula Lappalainen tunnetaan toisaalta herkkien akvarellien ja toisaalta voimakkaiden akryylipintojenkin taiturina. Hän on kesän täyteyttä kukkivien unikkoniittyjen, peilityynien järvimaisemien ja jyrisevien aaltojen maalari, jonka teokset ovat latautuneet täyteen vahvoja aistimuksia ja tunnetiloja. Lappalaisen Espanjan koti sijaitsee pienessä kylässä Valencian eteläpuolella keskellä appelsiinilehtoja ja lähellä Välimeren rantoja. Siellä Federico Garcia Lorcan runojen maisemissa hän kertoo maalaavansa toisinaan myös koti-ikävää, jonka verbaalinen kaikupohja löytyy Eino Leino ja Lassi Nummen runoudesta. Usein maalaukset ovat syntyneet myös Franz Schubertin, Jean Sibeliuksen ja Anton Brucknerin valaisemina. Vesi on elämän lähde ja sen symboli, mutta lisäksi se on kauan ollut yksi Lappalaisen teosten toistuvista teemoista. Hänen maalauksissaan vesi ei ole vain vettä, se on myös valoa, värejä, musiikkia ja runoutta.


Jakso 9: Kristiina Turtonen, Naantali

Kristiina Turtonen on Turun Taideakatemiasta valmistunut kuvataiteilija. Lisäksi hän on suorittanut nykykuvanveiston erikoistumisopinnot. Hänen Ateljé Galleria sijaitsee Naantalin Vanhassakaupungissa, missä hän työskentelee ja pitää näyttelyään. Turtonen tekee taidetta monella eri tekniikalla, sillä hänen teostensa ja näyttelyidensä sisältö ja sanoma määrittelevät sekä tekniikan että esittämismuodon. Koko taiteilijuutensa ajan rinnalla ovat kulkeneet isot lyijykynäteokset, joissa on pikkutarkasti piirrettynä kirjahyllyjä kirjoineen. Kirjat eivät ole saatavilla olevia teoksia, vaan ne ovat kuvitteellisia. Ajatuksena on, että jokainen pieninkin asia tässä elämässä on kirjan arvoinen. Turtonen kertoo, että hänen taiteensa sisältö syntyy omasta elämästä, kokemuksista, kohtaamisista, ja tarpeesta vaikuttaa ja ottaa kantaa ympärillämme vallitseviin asioihin.


Jakso 10: Esa Toivanen, Suomenlinna, Helsinki

Nailisti Esa Toivanen, kuten taiteilija itseään kutsuu, tekee uniikkeja töitä Suomenlinnan Susisaaren Bastion Hårlemanissa omassa Studiossaan. Esa Toivasen naulatöitä löytynee kaikkialta maailmasta paitsi Antartikselta, näin hän itse toteaa taideohjelma Sielunrauhalle. Toivasen studiolla vierailee vuosittain lukematon määrä turisteja, joiden toimesta töitä todellakin kulkeutuu maailman eri kolkkiin. Naulatöiden viehkeys ja taiteellisuus perustuu naulojen eri sävyihin ja työn struktuureihin. Nauloja saattaa olla yhdessä teoksessa jopa kymmenen tuhatta. Esa Toivasen osaaminen on tullut tutuksi myös Artek yhteyksissä. Toivasen suunnittelemia valaisimia on myyty Artekin toimesta.


Jakso 11: Tizzi Fib, Helsinki, Puistola

Sielunrauha vieraili taidegraafikko ja graafinen sunnittelija Tizzi Fibin luona Helsingin Suutarilassa. Fib Valmistui taidegraafikoksi vuonna 1977 ja graafiseksi suunnittelijaksi vuonna 1995. Hän toimi kuvataiteen opettajana Romaniassa vuosina 1977-1981. Ensimmäinen oma näyttely hänellä oli vuonna 1971. Teoksia koho- ja syväpainomenetelmillä hän on tehnyt vuodesta 1977. Tizzi Fib on tehnyt myös taiteilijakirjoja vuodesta 1993. Hänellä on ollut lukuisia yhteisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, joista hän on myös vastaanottanut palkintoja ja kunniamainintoja. Teokset ovat uniikkeja ja koostuvat lukuisista puu- tai metallilaatoista. Tizzi Fib on pitänyt vuodesta 1994 lähtien kirjataiteen ja taiteilijakirjojen kursseja taiteilijoille, taideopettajille ja erityisryhmille kuten näkövammaisille, senioreille ja syrjäytyneille. Tärkeimmät opetustoimet: TAIK Helsinki 1994-2007, Lapin Yliopisto 2006-2007, Windhoek Namibia 2003, Grafikens Hus Ruotsi 1997-2006, Gazi Universiteeti Ankara Turkki 2004.


Jakso 12: Raimo Vokkolainen, Joroinen

Taiteilija Raimo Vokkolaisen maalausten aiheet löytyvät usein luonnosta, joka on hänelle tärkeä. Linnut ovat erityisen läheisiä maalausaiheita. Vokkolaisen puolison veljet asuivat Kanadassa ja sinne tehdyt useat kuukauden mittaiset matkat näkyvät maalauksissa. Intiaanit, Kanadan villi luonto, vuoristo ja Alaska antavat Vokkolaisen taiteeseen oman jännittävän sävynsä. Vokkolainen kertoo mukaansatempaavia kokemuksia näiltä mieleenpainuvilta matkoilta, jotka ulottuivat Kanadan lisäksi aina Kaliforniaan asti. Lappi on myös tärkeä paikka, mikä näkyy maalauksissakin. Kiehtovaan tarinaan viittaa esimerkiksi Petronella maalaus, jonka esikuva on Sylvia van der Moerin elämä Lapin kultamailla.


Jakso 13: Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström, Helsinki

Sielunrauha haastatteli Tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmiä Helsingin Diakonissalaitoksen kirkossa. Ohjelmassa kurkistetaan Aurora Karamzinin elämään kohtauksessa Ajatuksissani. Louhensalo-Lindströmin soolotanssiteoksen nimi on Aurora Karamzinin monet kengät. Taiteilija tulkitsee suomalaisen hyväntekijän ja Diakonissalaitoksen perustajan Aurora Karamzinin (1808-1902) elämää yhden yön aikana, jolloin hänen kenkänsä kummittelevat. Kuvasimme myös osan pyhää Birgittaa esittävästä teoksesta. Louhensalo-Lindströmin soolotanssiteos esittää pyhän Birgitan kolmessa todellisuudessa: neitsyenä, vaimona ja leskenä. Teoksen tarina luo kysyvän, raadollisen mutta myös hellän humoristisen kuvan naisesta, joka ei halunnut asettua yhteen muottiin. Teos etsii myös vastausta kysymykseen siitä, mitä on pyhyyden tavoittelu.


Jakso 14: Nanna Susi, Kallio, Helsinki

Nanna Susi on suomalainen kuvataiteilija ja taidemaalari. Susi syntyi vuonna 1967 Asikkalassa. Hänen sukujuurensa ovat Savossa ja Karjalassa. Susi valmistui taiteiden maisteriksi vuonna 1997 Helsingin kuvataideakatemiasta. Nanna Susi on opiskellut maalaustaidetta myös Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa. Hän maalaa ekspressiiviseen tyyliin käyttäen paksuja maalikerroksia ja vahvoja pigmenttejä. Suden maalaukset ovat tyypillisesti isokokoisia ja värikylläisiä. Susi asuu ja työskentelee Helsingin Kalliossa ja Roomassa. Sielunrauha vieraili kuvataiteilijan studioilla juuri ennen uuden näyttelyn alkua, joka on jatkoa Ikuisesti piknikillä Johan Richardin kanssa kesänäyttelylle. Se keräsi 6 400 kävijää Vääksyyn. Susin töitä on ollut esillä monissa eri maissa eri puolilla maailmaa. Vuonna 2000 hänet valittiin Suomessa vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Vuonna 2014 hänet palkittiin kultaisella Helsinki-mitalilla, mikä on korkein tunnustus toiminnasta Helsingin kaupungin hyväksi.