NEWS

 


17.1.2021

Britannia aikoo järjestää G7-huippukokouksen kesäkuussa

Britannia aikoo järjestää G7-maiden huippukokouksen kesäkuussa, kertoo Britannian hallitus.

Kyseessä olisi ensimmäinen G7-maiden johtajien tapaaminen kasvotusten sen jälkeen, kun Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden on aloittanut virassaan.

G7-maiden johtajien oli määrä järjestää huippukokous viime vuonna Yhdysvalloissa, mutta maan väistyvä presidentti Donald Trump joutui perumaan tapaamisen koronaviruspandemian takia.

Maailman kehittyneimpien talousmahtien G7-ryhmään kuuluvat Yhdysvaltojen ja Britannian lisäksi Kanada, Saksa, Ranska, Italia ja Japani.


17.1.2021

Yhdysvaltain oikeusministeriö: Mellakoijien väitetyistä aikeista siepata ja murhata kongressin jäseniä ei ole näyttöä

Yhdysvaltain oikeusministeriö ei ole löytänyt todisteita siitä, että kongressitalon valtausyritykseen osallistuneilla mellakoitsijoilla olisi ollut suunnitelmissa siepata ja murhata kongressin jäseniä.

Aiemmin on kerrottu, että todisteita suunnitelmista on tullut esille mellakoitsijoiden syytteiden käsittelyssä.

Arizonan osavaltion syyttäjät peruivat aiemman väitteensä oikeuden pöytäkirjoista sen jälkeen, kun oikeusministeriö kertoi, ettei todisteita vakavista sieppaus- tai murhapyrkimyksistä ole.


17.1.2021

Myrkytyksestä toipunut oppositiojohtaja Navalnyi palaamassa Venäjälle

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin on määrä palata Venäjälle tänään. Navalnyi on oleillut Saksassa siitä lähtien, kun hänet toimitettiin sinne hoitoon Venäjällä elokuussa tapahtuneen myrkytyksen jälkeen.

Navalnyitä kuljettavan koneen on määrä laskeutua Moskovaan Vnukovon lentokentälle illalla kuuden jälkeen Suomen aikaa.

Navalnyi on kertonut toipuneensa myrkytyksestä lähes täysin. Oppositiojohtaja on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä, joka Navalnyin mukaan toimi presidentti Vladimir Putinin käskystä. Putin on kiistänyt Navalnyin syytökset.


16.1.2021

WHO kehottaa nopeuttamaan koronarokotuksia maailmanlaajuisesti

Maailman terveysjärjestö WHO kehottaa nopeuttamaan koronavirusrokotteiden antamista maailmanlaajuisesti. WHO toivoo, että jokaisessa maassa aloitettaisiin rokotukset seuraavan sadan päivän aikana.

WHO kehottaa myös lisäämään koronaviruksen sekvenssitutkimuksia, jotta virusmuunnoksia voidaan torjua paremmin. Virusmuunnoksia voidaan tunnistaa vain sekvensoimalla koronavirusnäytteitä.


16.1.2021

Indonesian maanjäristyksessä on kuollut ainakin noin 70 ihmistä

Indonesian perjantaisessa maanjäristyksessä on kuollut jo lähes 70 ihmistä, kerrotaan paikallisesta Punaisesta Rististä. Asiasta uutisoi yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Indonesian Punaisen Ristin johdosta arvioidaan medialle, että uhrien ja kadonneiden määrä tulee vielä kasvamaan. Satojen on kerrottu loukkaantuneen järistyksessä. Viranomaisten mukaan 15  000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Etsintäjoukkojen mukaan moni on yhä loukussa sortuneiden rakennusten raunioissa, kirjoittaa CNN.


16.1.2021

Intia aloittaa yhden maailman suurimmista koronarokotusohjelmista

Intiassa alkaa tänään yksi maailman laajimmista koronarokotusohjelmista. Miljoonia annoksia Intian viranomaisten hyväksymiä Covishield- ja Covaxin-rokotteita on toimitettu ympäri maata, ja ensimmäisenä päivänä on tavoitteena rokottaa yli 300  000 ihmistä. Elokuun alkuun mennessä Intian on tarkoitus rokottaa 300 miljoonaa ihmistä. Rokotusten ensimmäisellä kierroksella tullaan rokottamaan muun muassa noin 10 miljoonaa terveydenhuollon työntekijää. Rokotuslistan kärjessä ovat myös yli 50-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat.


15.1.2021

Twitteriin kohdistuva kritiikki kasvaa

Twitteriin kohdistuva kritiikki on laajentunut entisestään. Yhä useammat sananvapauden puolustajat ja poliitikot niin vasemmalta kuin oikealta laidalta pitävät tilien sulkutoimia suhteettomina ja suorastaan vaarallisina. Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey myönsi itsekin aiemmin kommentoidessaan Donald Trumpin tilin sulkemista, että asiassa ei toimittu parhaalla mahdollisella tavalla. Twitter on menettänyt valtavan määrän käyttäjiä viimeisen viikon aikana.


15.1.2021

Rokotetaan, Jack Guez, AFP / Lehtikuva

Pieni osa koronarokotetuista saanut lievän kasvohalvauksen Israelissa

Israelin terveysministeriön mukaan koronarokotteen saaneista 13 ihmistä on saanut lievän kasvohalvauksen. Tapausten määrä voi olla ministeriön mukaan myös suurempi. Halvauksen saanut henkilö kertoi Jerusalem Postille, että halvaus oli kestänyt noin 28 tuntia rokotuksen antamisen jälkeen. Monet terveysviranomaiset pohtivatkin nyt maassa, tulisiko halvausoireista kärsiville antaa toista koronarokotetta lainkaan. Israelin terveysministeriö kuitenkin suosittelee toisen rokotteen antamista myös lievästä kasvohalvauksesta kärsineille.


15.1.2021

Sarvipää, Saul Loeb, AFP / Lehtikuva

Washingtonin mellakka johtanut pidätyksiin ja syytesumaan

Washingtonin loppiaisen mellakka ja Capitol-kukkulan kongressirakennuksen valtausyritys ovat johtaneet kymmeniin pidätyksiin ja syytteisiin Yhdysvalloissa. CNN:n mukaan pidätettyjen ja syytteitä jo saaneiden joukossa ovat muun muassa eläköitynyt ilmavoimien reservin upseeri, useita räjähteitä ja aseita autossaan Washingtonissa säilyttänyt mies sekä kongressirakennuksessa suurta etelävaltioiden lippua heiluttanut mellakoitsija. Viranomaiset kertoivat keskiviikkona, että yli 70 ihmiselle on luettu syytteet, kertoi Guardian. Viranomaiset kertovat syytenivaskan olevan vasta alkua, ja kaikkiaan useita satoja ihmisiä saatetaan vielä pidättää ja syyttää.


14.1.2021

Tuloaula, Jussi Nukariv, Lehtikuva

Hallitus haluaa suitsia muuntovirusta tehokkaammin Suomen rajoilla

Rajaliikennettä ja matkustussuosituksia tullaan kiristämään kertoi peruspalveluministeri Krista Kiuru STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudessa torstaina aamupäivällä. Hallitus päättää tarkemmin asiasta ensi viikolla. Erityisen haasteellisia paikkoja ovat ministerin mukaan nyt Helsingin satama sekä Länsi-Pohjan raja. Viime viikolla kaikista tartunnoista 11 prosenttia oli peräisin ulkomailta. Koronaviruksen muuntuneita tapauksia on todettu Suomessa 61, kertoi puolestaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen. Britannian varianttia tapauksista on 59 ja Etelä-Afrikan 2. Britannian varianttia on tullut Suomeen 39 tapausta Britanniasta, 4 Ruotsista ja 3 Ghanasta. 10 tapausta on yksittäisistä maista ja kolmen tapauksen alkuperästä ei ole tietoa. Puumalainen korosti, että uuden virustyypin tartunnat tulee jäljittää tehokkaasti, koska virus tarttuu väestössä huomattavasti helpommin. Tämä tiedetään Irlannin ja Britannian hälyttävästi ryöpsähtäneestä tautitilanteesta.


14.1.2021

Teho-osasto, Jonathan Nackstrand, AFP / Lehtikuva

Ruotsissa todettu jo yli 500 000 koronatartuntaa

Ruotsissa on raportoitu Worldometersin mukaan jo yli 500 000 koronatartuntaa. 10,1 miljoonan asukkaan naapurivaltiossa on raportoitu yli 10 000 koronaviruksen aiheuttamasta taudista johtuvaa kuolemaa. Sosiaaliministeri Lena Hallengren kertoi SVT:lle, että tilanne maassa on edelleen vakava, joulun ja uudenvuoden jälkeen virus leviää laajasti väestössä. Ruotsissa jatketaan alkoholin tarjoiluun liittyvää rajoitusta 24. tammikuuta saakaa, jonka mukaan alkoholia saa tarjoilla ainoastaan kello 20 saakka. Pandemian koettelemassa maassa koronarokotukset kuitenkin etenevät. Viime viikon loppuun mennessä maassa on rokotettu yli 80 000 ihmistä, uutisoi Bloomberg.


14.1.2021

Lentokenttä

Hypon Juhana Brotherus: Rokotesuoja kiihdyttää talouskasvua

Talouskasvua kiihdyttää kuluvana vuotena kotimainen kulutus, kunhan kansalaiset saavat rokotesuojan koronaa vastaan, muistuttaa Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus AlfaTV Uutisille. Hän uskoo, että rokotesuojan myötä ravintolat ja baarit pullistelevat väkeä, kesäfestareilla kaulaillaan ja lapsiperheet lähtevät lomalennoille aiempaan tapaan. Brotherus luottaa siihen, että kotimaan ohella vienti vetää, koska talous toipuu koronavuoden kuopasta myös maailmalla. Epävarmuudet tulevasta kasvusta näkyvät hänen mukaansa lähinnä vaisuissa investoinneissa.


13.1.2021

KCNA VIA KNS / AFP / Lehtikuva

Pohjois-Korean Kim vannoo maan vahvistavan ydinaseistustaan

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vannoo maan vahvistavan ydinaseitaan, kertoo Pohjois-Korean valtionmedia. Kim oli ottanut asian esille maan johtavan puolueen tapaamisen päätöspuheessa. KCNA-uutistoimiston mukaan Kim oli sanonut, että maa tekee kaikkensa rakentaakseen kaikkein voimakkaimman armeijan. Lisäksi Kimin kerrotaan kutsuneen Yhdysvaltoja maan suurimmaksi viholliseksi. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Pohjois-Korean johtaja pyrkii herättämään Yhdysvaltain pian virkaan astuvan presidentin Joe Bidenin hallinnon huomion. Pohjois-Korea on nyt vielä entistäkin eristäytyneempi, kun maa sulki rajansa koronaviruspandemian vuoksi.


13.1.2021

potilasta kuljetetaan, Ben Stansall, AFP / Lehtikuva

Britanniassa enemmän ihmisiä hengityskoneissa kuin koskaan pandemian aikana

Britanniassa on nyt enemmän ihmisiä hengityskoneissa kuin koskaan koronapandemian aikana, uutisoi Bloomberg. Viimeisimmistä tiedoista käy ilmi, että hengityskoneiden apua maassa tarvitsee jo 3 363 ihmistä, viime vuoden huippulukema huhtikuulta oli 3 301 henkilöä. Uusi koronavirusmuunnos on levinnyt väestössä huomattavasti viime kevään tautiaaltoa pahemmin. Tämä näkyy nyt erityisesti maan sairaalaoissa, joissa yli 35 000 ihmistä oli sunnuntaina koronan aiheuttamasta taudista johtuen sairaalahoidossa. Se on merkittävästi suurempi määrä kuin viime huhtikuussa edellisen tautipiikin aikaan, jolloin sairaalahoitoa tarvitsi 21 600 ihmistä.


12.1.2021

Kansaa torilla, Natalia Kolesnikova, AFP / Lehtikuva

Venäjä suitsii uutta koronavirusmuunnosta ristiriitaisin toimin

Venäjällä on raportoitu tänään tiistaina 22 934 uutta koronatartuntaa, uutisoi The Moscow Times. Kaikkiaan tartuntoja Venäjällä on todettu virallisten tilastojen mukaan jo reilut 3,4 miljoonaa. Venäjä on jatkanut lentojen keskeyttämistä Ison-Britannian kanssa helmikuun 1. päivään asti uuden koronavirusmuunnoksen leviämisen estämiseksi. Virusmuunnoksen esiintymisestä Venäjällä kerrottiin sunnuntaina. Uuden muunnoksen leviämisestä huolimatta esimerkiksi Pietarin museot sekä kaupungin eläintarha on avattu uudelleen maanantaina sen jälkeen, kun ne oli määrätty pysymään suljettuina 12 päivää uudenvuoden lomakauden ajaksi.


12.1.2021

Joe Biden, Chip Somodevilla, AFP / Lehtikuva

FBI varoittaa aseellisista mielenilmauksista Bidenin virkaanastujaisten alla

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI varoittaa aseellisista mielenilmauksista, joita on suunnitteilla ympäri maata tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisten alla, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja uutistoimisto AP. FBI:n tietojen mukaan mielenilmauksia on suunnitteilla viikonlopun ja viikon päästä keskiviikkona koittavan virkaanastujaispäivän välisenä aikana kaikkien 50 osavaltion pääkaupunkeihin sekä Washingtoniin. Bidenin tiimi on kehottanut amerikkalaisia ​​välttämään matkustamista pääkaupunkiin koronapandemian vuoksi. Paikallisviranomaiset ovat toistaneet saman viestin viime viikon väkivaltaisuuksien jälkeen. Presidentti Trump on hyväksynyt hätätilan julistamisen Washingtoniin Bidenin virkaanastujaisten alla.


11.1.2021

Jack Guez, AFP / Lehtikuva

Lähes 2 miljoonaa israelilaista on saanut koronarokotteen

Israelin terveysministeriön mukaan lähes 2 miljoonaa israelilaista on jo saanut koronarokotteen, uutisoi Haaretz. Yksin sunnuntaina maassa rokotettiin lähes 50 000 ihmistä. Rokotustahti on yhä nopein koko maailmassa. Israel alkaa rokottaa tiistaista alkaen opettajia ja yli 55-vuotiaita kansalaisia. Maahan saapui sunnuntaina toinen erä Pfizer-rokotteita, kaikkiaan 680 000 annosta, ja torstaina saapui puolestaan ensimmäinen lähetys Modernan rokotteita. Tilanne ei ole kuitenkaan yhtä auvoinen Palestiinalaisalueilla. Palestiinalaishallinto ilmoitti sunnuntaina saavansa ensimmäiset koronarokoteannoksensa vasta maaliskuussa lääketuottaja AstraZenecan kanssa tehdyn sopimuksen perusteella. Palestiinalaishallinto on syyttänyt Israelia haluttomuudesta varmistaa koronarokotteiden saatavuus miehitetyillä alueilla.


11.1.2021

Andrew Caballero-Reynolds, AFP / Lehtikuva

Washingtonin pormestari pyytää lisäapua virkaanastujaisten turvaamiseksi

Yhdysvalloissa pääkaupunki Washingtonin pormestari pyytää turvallisuusviranomaisilta lisäapua demokraattien Joe Bidenin virkaanastujaisten turvaamiseksi. Muriel Bowser kuvailee Twitterissä jakamassaan kirjeessä väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajien keskiviikkoista tunkeutumista kongressitaloon ennennäkemättömäksi terroristihyökkäykseksi ja kertoo sen jäljiltä ilmassa olevan edelleen väkivallan uhkaa. Pormestari pyytää muun muassa turvallisuusviranomaisia tekemään suunnitelman liittovaltion omaisuuden turvaamiseksi ja Yhdysvaltain sisäministeriä perumaan tulevien kahden viikon ajalta kaikki luvat julkisille kokoontumisille Washingtonissa.


10.1.2021

Indonesiassa viranomaiset kertovat löytäneensä mereen syöksyneen matkustajakoneen turmapaikan

Indonesian viranomaiset kertovat löytäneensä paikan, jossa lauantaina kadonneen Sriwijaya Airin matkustajakoneen uskotaan syöksyneen mereen, kertoo BBC.

BBC:n mukaan yli kymmenen alusta on lähetetty paikalle mukanaan laivaston sukeltajia. Tutkijat myös selvittävät löytyneitä osia, joiden uskotaan kuuluneen lentokoneeseen.

Lisäksi uutistoimisto AFP:n mukaan tutkijat ovat löytäneet ruumiinosia merestä Jakartan rannikkoalueelta. Jakartan poliisin tiedottajan mukaan poliisi on saanut haltuunsa kaksi ruumispussia, joissa toisessa on matkustajien tavaroita ja toisessa ruumiinosia.

Koneessa oli 50 matkustajaa ja 12 miehistön jäsentä. Kone oli noussut ilmaan vain muutamia minuutteja ennen katoamistaan.

 


10.1.2021

 

Pakistanissa laaja sähkökatko pimensi lähes koko maan

Pakistanissa Etelä-Aasiassa laaja sähkökatko pimensi lähes koko maan myöhään lauantaina. Katkot vaikuttivat muun muassa kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin. Viranomaiset varoittivat sähköjen palautumisen kestävän tunteja.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan sähkökatkot ovat varsin tavallisia 210 miljoonan asukkaan maassa. Monet keskeiset rakennukset, esimerkiksi sairaalat, turvautuvatkin dieselkäyttöisiin varageneraattoreihin.

Maan energiaministerin mukaan yöllinen sähkökatko johtui ongelmasta eteläisessä Pakistanissa. Sillä oli vaikutuksia koko maan sähköverkkoon ja voimaloihin.


10.1.2021

Yhdysvalloissa selvitellään yhä, miten mellakoijat saattoivat päästä kongressiin

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat kertoneet uusista pidätyksistä ja syytteiden nostoista keskiviikkoiseen presidentti Donald Trumpin tukijoiden mellakointiin liittyen.

Ainakin viisi ihmistä kuoli mellakoiden yhteydessä.

Lauantaina liittovaltion syyttäjät kertoivat syytteiden nostosta kahta mellakasta levinneissä kuvissa näkyvästi esillä ollutta ihmistä vastaan.

Samaan aikaan kun poliisi jälkikäteen tunnistaa ja pidättää keskiviikon mellakkaan osallistuneita, pohditaan Yhdysvalloissa sitä, miten tilanne Capitolilla pääsi riistäytymään lainvalvojien hallinnasta.

CNN kertoo puolustusministeriön, Washingtonin kaupungin ja kongressin poliisin syyttelevän toisiaan tilanteesta.


Viikonlopun sää