Taikinaterapiaa Teresan kanssa

 

Jakso 1: APRIKOOSIPIIRAKKA JA SUOLATOFFEEBOSTON

Aprikoosipiirakka

8-10 annosta

Pohja:

1 Myllyn Paras Pyöreä Pullataikina

1 kananmuna voiteluun

Täyte:

2,5 dl Flora Täyteläinen Kuohua

2 kananmunaa

1 rkl Kolmen Konstin perunajauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 dl sokeria

(2 rkl rommia)

2 tlk säilykeaprikoosia

Koristeluun:

tomusokeria

Painele Myllyn Paras Pyöreä pullataikina Fredman Kartonkinen Piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Voitele reunat kananmunalla. Valuta aprikoosit. Asettele hedelmät taikinapohjalle. Vaahdota Flora Täyteläinen Kuohu. Sekoita kulhossa kananmunat ja keskenään sekoitetut Kolmen Konstin Perunajauhot, vaniljasokeri ja sokeri. Mausta rommilla ja kääntele joukkoon kermavaahto. Kaada seos aprikoosien päälle. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Jäähdytä ennen tarjoilua. Koristele tomusokerilla

 

Pullataikina

5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

2 dl sokeria

1 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

2 kananmunaa

150 g Flora & Voi

noin 16 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja

Liuota kuivahiiva 42-asteiseen veteen (muista, että jos taikinakulho on kylmä, neste jäähtyy heti muutaman asteen, käytä siis riittävän lämmintä nestettä!). Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Anna seoksen seistä n. 10 minuuttia. Lisää kananmunat ja vatkaa tasaiseksi. Mittaa kulhoon noin puolet Myllyn Paras Emännän Puolikarkeista Vehnäjauhoista hyvin sekoittaen. Jatka jauhojen lisäämistä käsin ja lisää loppuvaiheessa myös sulatettu Flora & Voi. Lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä mutta on edelleen pehmeää ja kimmoisaa. Anna taikinan kohota liinan alla noin puoli tuntia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja leivo haluamasi mallisia pullia. Korvapuusteja ja pieniä pullia. Säästä kuitenkin taikinasta puolet Suolatoffeebostonia varten.

 

Suolatoffeeboston

8-10 annosta

½ annosta pullataikinaa

Täyte:

3 rkl Flora & Voi

200 g kermatoffee karamelleja (esim. Omar)

ripaus sormisuolaa

1 dl pekaanipähkinöitä rouhittuina

 

Voitelemiseen:

1 kananmuna

1 rkl vettä

 

Koristeluun:

2 rkl Flora & Voi

100 g tummaa suklaata sulatettuna

tomusokeria

syötäviä kukkia

Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Voitele levy Flora & Voilla. Hienonna toffeekarkit veitsellä ja levitä tasaisesti taikinalevylle. Ripottele pinnalle pähkinärouhe. Kääri taikina pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi ja leikkaa n. 5 cm paksuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet leikkuupinta alaspäin Fredman Eko leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan niin, että väliin jää hieman tilaa. Kohota n. 10 minuuttia ja voitele pinta kananmuna-vesiseoksella. Paista 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Sulata Flora & Voi kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoita tasaiseksi. Viimeistele jäähtynyt bostonkakku suklaalla ja tomusokerilla.

 

Jakso 2: MACARONS-KÄÄRETORTTULEIVOKSET

 

Macarons

(80-100 kpl riippuen koosta)

300 g mantelijauhoja

300 g Dansukker Luomu tomusokeria

110 g kananmunan valkuaisia

(elintarvikeväriä värjäämiseen: esim punainen ja keltainen)

300 g Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

100 g vettä

30 g Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

110 g kananmunan valkuaisia

Jos sinulla on karkeita mantelijauhoja, jauha ne vielä tehosekoittimella hienommaksi. Yhdistä mantelijauhot ja Dansukker Luomu tomusokeri. Siivilöi seos puhtaaseen kulhoon. Sekoita joukkoon valkuaiset (ja haluamasi elintarvikeväri). Sekoita kattilassa 300 g Dansukker Siro erikoishienoa sokeria ja 100 g vettä ja kuumenna 110-asteiseksi. Ala nyt vaahdottamaan kevyesti 30 g Dansukker Siro erikoishienoa sokeria ja 110 g valkuaisia yleiskoneen kulhossa. Kaada 121-asteiseksi lämmennyt sokeriliemi joukkoon ohuena nauhana, kun valkuaisvaahto on kuohkeaa. Vatkaa, kunnes seos on jäähtynyt noin 45 asteiseksi. Kääntele massa sitten mantelijauhoseokseen. Kääntele taikinaa, kunnes se on kiiltävää ja notkeaa. Pursota massasta tasakokoisia pyörylöitä (halkaisija 1,5-2 cm) uunipellille silikonialustalle tai Fredman Eko leivinpaperille. Anna pyörylöiden pinnan ”kuorrettua” n. 15 minuuttia ennen paistamista. Paista 130-asteisessa uunissa 12-14 minuuttia. Jäähdytä, irrota varovasti alustasta ja täytä.

HUOM! ON HYVÄ, JOS KAIKKI RAAKA-AINEET OVAT HUONEENLÄMPÖISIÄ, KUN ALAT VALMISTAMAAN MACARONSEJA.

Macarons-täytteet esimerkiksi:

  • hilloa
  • marmeladia
  • lemon curdia
  • voikreemiä
  • suklaaganachea

 

Kääretorttuleivokset

8 annosta

Pohja:

4 kananmunaa

1,5 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

1 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeaa vehnäjauhoa

¾ dl Kolmen Konstin perunajauhoa

1 tl leivinjauhetta

1 dl mantelirouhetta

Täyte:

2-3 dl vadelmahilloa tai -marmeladia

Kuorrutus:

2,5 dl Flora Vispiä

2 tl Dansukker vaniljasokeria

2 rkl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

Pinnalle:

valmiita macarons-leivoksia

syötäviä kukkia

Vaahdota kananmunat ja Dansukker Siro erikoishieno sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kulhossa keskenään Myllyn Paras Emännän Puolikarkea vehnäjauho ja Kolmen Konstin perunajauhot sekä leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos sokeri-munavaahtoon koko ajan kevyesti vatkaten.

Kaada taikina Fredman Eko leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja tasoita pinta kevyesti lastalla tai nuolijalla. Ripottele pinnalle mantelirouhe. Paista kääretorttupohjaa 180-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia. Ripottele puhtaalle Fredman Eko leivinpaperille Dansukker Siro erikoishienoa sokeria ja kumoa kypsä torttupohja sokerin päälle. Poista leivinpaperi, kun leivonnainen on vielä lämmin. Jäähdytä torttupohja ennen täyttämistä. Levitä päälle vadelmahillo. Kääri torttu rullalle aloittaen sen leveästä reunasta. Leikkaa päät pois. Leikkaa tortusta n. 3 cm paksuja viipaleita ja käännä ne vadille leikkuupinta ylöspäin. Vaahdota Flora Vispi ja mausta se Dansukker vaniljasokerilla. Kuorruta tarjoiluvadille nostetut leivokset vaahdolla ja viimeistele macarons-leivoksilla ja syötävillä kukilla.

 

Jakso 3: HOKKAIDO MILK BREAD/JAPANILAINEN MAITOLEIPÄ

12 sämpylää/ 2 vuokaleipää

Taikinan ”juuri’”:

1 dl vettä

1 dl täysmaitoa

0,5 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

2,5 dl täysmaitoa

1 dl hunajaa

3 rkl maitojauhetta

7 g (2 tl) kuivahiivaa

0,5 dl sokeria

2 isoa kananmunaa

50 g Flora & Voi, normaalisuolainen

1 rkl suolaa

noin 12 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

1 kananmuna (+tilkka vettä) voiteluun

(Flora & Voita paistamiseen)

Aloita valmistamalla ns. juuri. Sekoita vesi, maito ja Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhot paistinpannulla. Kuumenna viitisen minuuttia keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes seos sakeutuu ja kuplii hieman. Nosta pannu liedeltä. Lisää joukkoon täysmaito ja hunaja ja sekoita huolellisesti. Siirrä seos yleiskoneen kulhoon. Lisää joukkoon maitojauhe, kuivahiiva, sokeri ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Lisää seuraavaksi joukkoon pehmeä Flora & Voi ja suola, ja 10 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa noin 4 minuuttia, kunnes se on pehmeän joustavaa ja kiiltävää. Lisää tarvittaessa jauhoja loppuvaiheessa. Kohota taikinaa liinalla peitettynä tunnin ajan. Vaivaa taikina nopeasti ja muotoile Fredman Eko leivinpaperin päällä leiväksi tai sämpylöiksi ja anna kohota uudelleen tunti. Voitele kevyesti kananmunan ja veden seoksella ja paista sämpylöitä 180-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia ja leipää 35-40 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Jäähdytä. Halkaise sämpylät ja paista ne voissa pannulla pinnaltaan rapeiksi. Täytä sämpylät savulohella, paistetulla kananmunalla, salaatilla ja hollandaisekastikkeella. Lisää täytettyjen sämpylöiden kylkeen Myllyn Paras Kaura Tortilla Chipsejä.

Hollandaiskastike:

200 g Flora & Voi

2 keltuaista

1 rkl sitruunanmehua

1 tl valkoviinietikkaa

suolaa

1 rkl hienonnettua timjamia

Sulata Flora & Voi kattilassa ja anna sen kiehahtaa. Vatkaa sillä välin kulhossa keltuaiset, sitruunamehu, etikka ja suola tasaiseksi seokseksi. Anna rasvan jäähtyä ihan vain pieni hetki. Kaada voi ohuen ohuena nauhana keltuaisseoksen joukkoon reippaasti vatkaten. Mausta valmis kastike timjamilla.

 

Jakso 4: KEVÄINEN UNELMAPAVLOVA

 

6-8 annosta

4 valkuaista
¼ tl suolaa
2,5 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

1 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 tl Kolmen Konstin perunajauhoja
1 tl omenaviinietikkaa

Täyte 1:

2,5 dl Flora Vanillaa Vaahtoutuva Vanilliinikastike

1 dl lime tai sitruuna curdia

Täyte 2:

1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

1 dl vettä

muutama oksa vahvaa minttua

300 g tuoreita marjoja (tai hedelmiä paloina)

 

Koristelu:

nonparelleja

mintunlehtiä

Vaahdota valkuaiset ja suola vaahdoksi yleiskoneessa. Sekoita Dansukker Siro erikoishieno sokerin joukkoon Kolmen Konstin perunajauhot ja lisää seos valkuaisvaahdon joukkoon koneen koko ajan käydessä. Lisää lopuksi omenaviinietikka.

Levitä seos Fredman leivinarkilla peitetylle uunipellille pyöreäksi paksuksi kakkupohjaksi, jonka halkaisija on n. 24 cm. Jätä reunat hieman keskustaa korkeammiksi. Paista 125-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Jos uunisi on todella tehokas, laske hieman lämpöä, ettei marenki ruskistu. Jäähdytä ja nosta pohja tarjoiluvadille.

Kiehauta sokeri ja vesi kattilassa mintunoksien kanssa. Keitä hiljaa poreillen niin, että seos muuttuu siirappimaiseksi. Jäähdytä ja kääntele joukkoon marjat. Anna maustua hetki.

Vatkaa Flora Vanilla kuohkeaksi ja mausta vaahto lime curdilla. Lusikoi täyte jäähtyneen pavlovapohjan päälle. Lusikoi pinnalle marjat. Koristele kakku nonparelleilla ja mintunlehdillä.

Vinkki: pavlovamassasta voit pursottaa myös pieniä marenkeja, jotka voi syödä sellaisinaan, käyttää koristeina tai osana jälkiruokia.