Taikinaterapiaa Teresan kanssa

 

Jakso 1: APRIKOOSIPIIRAKKA JA SUOLATOFFEEBOSTON

Aprikoosipiirakka

8-10 annosta

Pohja:

1 Myllyn Paras Pyöreä Pullataikina

1 kananmuna voiteluun

Täyte:

2,5 dl Flora Täyteläinen Kuohua

2 kananmunaa

1 rkl Kolmen Konstin perunajauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 dl sokeria

(2 rkl rommia)

2 tlk säilykeaprikoosia

Koristeluun:

tomusokeria

Painele Myllyn Paras Pyöreä pullataikina Fredman Kartonkinen Piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Voitele reunat kananmunalla. Valuta aprikoosit. Asettele hedelmät taikinapohjalle. Vaahdota Flora Täyteläinen Kuohu. Sekoita kulhossa kananmunat ja keskenään sekoitetut Kolmen Konstin Perunajauhot, vaniljasokeri ja sokeri. Mausta rommilla ja kääntele joukkoon kermavaahto. Kaada seos aprikoosien päälle. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Jäähdytä ennen tarjoilua. Koristele tomusokerilla

 

Pullataikina

5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

2 dl sokeria

1 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

2 kananmunaa

150 g Flora & Voi

noin 16 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja

Liuota kuivahiiva 42-asteiseen veteen (muista, että jos taikinakulho on kylmä, neste jäähtyy heti muutaman asteen, käytä siis riittävän lämmintä nestettä!). Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Anna seoksen seistä n. 10 minuuttia. Lisää kananmunat ja vatkaa tasaiseksi. Mittaa kulhoon noin puolet Myllyn Paras Emännän Puolikarkeista Vehnäjauhoista hyvin sekoittaen. Jatka jauhojen lisäämistä käsin ja lisää loppuvaiheessa myös sulatettu Flora & Voi. Lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä mutta on edelleen pehmeää ja kimmoisaa. Anna taikinan kohota liinan alla noin puoli tuntia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja leivo haluamasi mallisia pullia. Korvapuusteja ja pieniä pullia. Säästä kuitenkin taikinasta puolet Suolatoffeebostonia varten.

 

Suolatoffeeboston

8-10 annosta

½ annosta pullataikinaa

Täyte:

3 rkl Flora & Voi

200 g kermatoffee karamelleja (esim. Omar)

ripaus sormisuolaa

1 dl pekaanipähkinöitä rouhittuina

 

Voitelemiseen:

1 kananmuna

1 rkl vettä

 

Koristeluun:

2 rkl Flora & Voi

100 g tummaa suklaata sulatettuna

tomusokeria

syötäviä kukkia

Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Voitele levy Flora & Voilla. Hienonna toffeekarkit veitsellä ja levitä tasaisesti taikinalevylle. Ripottele pinnalle pähkinärouhe. Kääri taikina pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi ja leikkaa n. 5 cm paksuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet leikkuupinta alaspäin Fredman Eko leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan niin, että väliin jää hieman tilaa. Kohota n. 10 minuuttia ja voitele pinta kananmuna-vesiseoksella. Paista 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Sulata Flora & Voi kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoita tasaiseksi. Viimeistele jäähtynyt bostonkakku suklaalla ja tomusokerilla.

 

Jakso 2: MACARONS-KÄÄRETORTTULEIVOKSET

 

Macarons

(80-100 kpl riippuen koosta)

300 g mantelijauhoja

300 g Dansukker Luomu tomusokeria

110 g kananmunan valkuaisia

(elintarvikeväriä värjäämiseen: esim punainen ja keltainen)

300 g Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

100 g vettä

30 g Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

110 g kananmunan valkuaisia

Jos sinulla on karkeita mantelijauhoja, jauha ne vielä tehosekoittimella hienommaksi. Yhdistä mantelijauhot ja Dansukker Luomu tomusokeri. Siivilöi seos puhtaaseen kulhoon. Sekoita joukkoon valkuaiset (ja haluamasi elintarvikeväri). Sekoita kattilassa 300 g Dansukker Siro erikoishienoa sokeria ja 100 g vettä ja kuumenna 110-asteiseksi. Ala nyt vaahdottamaan kevyesti 30 g Dansukker Siro erikoishienoa sokeria ja 110 g valkuaisia yleiskoneen kulhossa. Kaada 121-asteiseksi lämmennyt sokeriliemi joukkoon ohuena nauhana, kun valkuaisvaahto on kuohkeaa. Vatkaa, kunnes seos on jäähtynyt noin 45 asteiseksi. Kääntele massa sitten mantelijauhoseokseen. Kääntele taikinaa, kunnes se on kiiltävää ja notkeaa. Pursota massasta tasakokoisia pyörylöitä (halkaisija 1,5-2 cm) uunipellille silikonialustalle tai Fredman Eko leivinpaperille. Anna pyörylöiden pinnan ”kuorrettua” n. 15 minuuttia ennen paistamista. Paista 130-asteisessa uunissa 12-14 minuuttia. Jäähdytä, irrota varovasti alustasta ja täytä.

HUOM! ON HYVÄ, JOS KAIKKI RAAKA-AINEET OVAT HUONEENLÄMPÖISIÄ, KUN ALAT VALMISTAMAAN MACARONSEJA.

Macarons-täytteet esimerkiksi:

  • hilloa
  • marmeladia
  • lemon curdia
  • voikreemiä
  • suklaaganachea

 

Kääretorttuleivokset

8 annosta

Pohja:

4 kananmunaa

1,5 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

1 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeaa vehnäjauhoa

¾ dl Kolmen Konstin perunajauhoa

1 tl leivinjauhetta

1 dl mantelirouhetta

Täyte:

2-3 dl vadelmahilloa tai -marmeladia

Kuorrutus:

2,5 dl Flora Vispiä

2 tl Dansukker vaniljasokeria

2 rkl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

Pinnalle:

valmiita macarons-leivoksia

syötäviä kukkia

Vaahdota kananmunat ja Dansukker Siro erikoishieno sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kulhossa keskenään Myllyn Paras Emännän Puolikarkea vehnäjauho ja Kolmen Konstin perunajauhot sekä leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos sokeri-munavaahtoon koko ajan kevyesti vatkaten.

Kaada taikina Fredman Eko leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja tasoita pinta kevyesti lastalla tai nuolijalla. Ripottele pinnalle mantelirouhe. Paista kääretorttupohjaa 180-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia. Ripottele puhtaalle Fredman Eko leivinpaperille Dansukker Siro erikoishienoa sokeria ja kumoa kypsä torttupohja sokerin päälle. Poista leivinpaperi, kun leivonnainen on vielä lämmin. Jäähdytä torttupohja ennen täyttämistä. Levitä päälle vadelmahillo. Kääri torttu rullalle aloittaen sen leveästä reunasta. Leikkaa päät pois. Leikkaa tortusta n. 3 cm paksuja viipaleita ja käännä ne vadille leikkuupinta ylöspäin. Vaahdota Flora Vispi ja mausta se Dansukker vaniljasokerilla. Kuorruta tarjoiluvadille nostetut leivokset vaahdolla ja viimeistele macarons-leivoksilla ja syötävillä kukilla.

 

Jakso 3: HOKKAIDO MILK BREAD/JAPANILAINEN MAITOLEIPÄ

12 sämpylää/ 2 vuokaleipää

Taikinan ”juuri’”:

1 dl vettä

1 dl täysmaitoa

0,5 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

2,5 dl täysmaitoa

1 dl hunajaa

3 rkl maitojauhetta

7 g (2 tl) kuivahiivaa

0,5 dl sokeria

2 isoa kananmunaa

50 g Flora & Voi, normaalisuolainen

1 rkl suolaa

noin 12 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

1 kananmuna (+tilkka vettä) voiteluun

(Flora & Voita paistamiseen)

Aloita valmistamalla ns. juuri. Sekoita vesi, maito ja Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhot paistinpannulla. Kuumenna viitisen minuuttia keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes seos sakeutuu ja kuplii hieman. Nosta pannu liedeltä. Lisää joukkoon täysmaito ja hunaja ja sekoita huolellisesti. Siirrä seos yleiskoneen kulhoon. Lisää joukkoon maitojauhe, kuivahiiva, sokeri ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Lisää seuraavaksi joukkoon pehmeä Flora & Voi ja suola, ja 10 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa noin 4 minuuttia, kunnes se on pehmeän joustavaa ja kiiltävää. Lisää tarvittaessa jauhoja loppuvaiheessa. Kohota taikinaa liinalla peitettynä tunnin ajan. Vaivaa taikina nopeasti ja muotoile Fredman Eko leivinpaperin päällä leiväksi tai sämpylöiksi ja anna kohota uudelleen tunti. Voitele kevyesti kananmunan ja veden seoksella ja paista sämpylöitä 180-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia ja leipää 35-40 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Jäähdytä. Halkaise sämpylät ja paista ne voissa pannulla pinnaltaan rapeiksi. Täytä sämpylät savulohella, paistetulla kananmunalla, salaatilla ja hollandaisekastikkeella. Lisää täytettyjen sämpylöiden kylkeen Myllyn Paras Kaura Tortilla Chipsejä.

Hollandaiskastike:

200 g Flora & Voi

2 keltuaista

1 rkl sitruunanmehua

1 tl valkoviinietikkaa

suolaa

1 rkl hienonnettua timjamia

Sulata Flora & Voi kattilassa ja anna sen kiehahtaa. Vatkaa sillä välin kulhossa keltuaiset, sitruunamehu, etikka ja suola tasaiseksi seokseksi. Anna rasvan jäähtyä ihan vain pieni hetki. Kaada voi ohuen ohuena nauhana keltuaisseoksen joukkoon reippaasti vatkaten. Mausta valmis kastike timjamilla.

 

Jakso 4: KEVÄINEN UNELMAPAVLOVA

6-8 annosta

4 valkuaista
¼ tl suolaa
2,5 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

1 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 tl Kolmen Konstin perunajauhoja
1 tl omenaviinietikkaa

Täyte 1:

2,5 dl Flora Vanillaa Vaahtoutuva Vanilliinikastike

1 dl lime tai sitruuna curdia

Täyte 2:

1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

1 dl vettä

muutama oksa vahvaa minttua

300 g tuoreita marjoja (tai hedelmiä paloina)

Koristelu:

nonparelleja

mintunlehtiä

Vaahdota valkuaiset ja suola vaahdoksi yleiskoneessa. Sekoita Dansukker Siro erikoishieno sokerin joukkoon Kolmen Konstin perunajauhot ja lisää seos valkuaisvaahdon joukkoon koneen koko ajan käydessä. Lisää lopuksi omenaviinietikka.

Levitä seos Fredman leivinarkilla peitetylle uunipellille pyöreäksi paksuksi kakkupohjaksi, jonka halkaisija on n. 24 cm. Jätä reunat hieman keskustaa korkeammiksi. Paista 125-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Jos uunisi on todella tehokas, laske hieman lämpöä, ettei marenki ruskistu. Jäähdytä ja nosta pohja tarjoiluvadille.

Kiehauta sokeri ja vesi kattilassa mintunoksien kanssa. Keitä hiljaa poreillen niin, että seos muuttuu siirappimaiseksi. Jäähdytä ja kääntele joukkoon marjat. Anna maustua hetki.

Vatkaa Flora Vanilla kuohkeaksi ja mausta vaahto lime curdilla. Lusikoi täyte jäähtyneen pavlovapohjan päälle. Lusikoi pinnalle marjat. Koristele kakku nonparelleilla ja mintunlehdillä.

Vinkki: pavlovamassasta voit pursottaa myös pieniä marenkeja, jotka voi syödä sellaisinaan, käyttää koristeina tai osana jälkiruokia.

 

Jakso 5: RANSKALAINEN TOMAATTIPIIRAKKA JA KINKKU-JUUSTOPIIRAKKA

Ranskalainen tomaattipiirakka

6-8 annosta

1 kpl Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, suolainen

Täyte:

250 g Mascarpone tuorejuustoa

1 dl Flora Täyteläinen Kuohua

2 rkl Dijon sinappia

suolaa ja mustapippuria

4-5 kypsää tomaattia

1 dl hienonnettua basilikaa

150 g juustoraastetta (esim. comte tai emmental)

Sulata Myllyn Paras  Pyöreä Piirakkataikina ja painele se Fredman kartonkinen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita Mascarpone tuorejuusto ja Flora Täyteläinen Kuohu. Mausta Dijon sinapilla, suolalla ja mustapippurilla. Levitä seos piirakkapohjan päälle. Viipaloi tomaatit ja lado viipaleet tuorejuusto-kermaseoksen päälle. Mausta pinta vielä kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Ripottele pinnalle hienonnettu basilika ja juustoraaste. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Jäähdytä ja anna vetäytyä noin 20 minuuttia ennen tarjoilua.

 

Kinkku-juustopiirakka

6-8 annosta

Pohja:

150 g Flora & Voi normaalisuolainen

3,5 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja

1 rkl kylmää vettä

Täyte:

1 pkt (n. 170 g pekonia)

1 iso sipuli

2 valkosipulinkynttä

2,5 dl Flora Täyteläinen Kuohua

2 kananmunaa

2 rkl hienonnettua timjamia

suolaa ja mustapippuria

150 g voimakasta juustoraastetta (esim. gruyere, comte tai mustaleima emmental)

Nypi Flora & Voi ja Myllyn Paras Emännän Puolikarkeat Vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon kylmä vesi. Painele taikina Fredman kartonkinen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Suikaloi pekoni ja sipuli. Hienonna valkosipuli. Ruskista pekoni paistinpannulla ja lisää sipulit. Paista niin, että sipulit pehmentyvät. Kaada seos piirakkapohjalle. Sekoita Flora Täyteläinen Kuohu ja kananmunat. Mausta seos timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Kaada seos täytteen päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

Tarjoa piiraiden kanssa raikasta vihreää salaattia ja vinegretteä.

 

Jakso 6: PERUNAPIIRAKAT

20-30 piirakkaa (riippuen koosta)

1,5 dl kylmää vettä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja

1 dl Myllyn Paras Emännän puolikarkeita vehnäjauhoja

Täyte:

1 l maitoa

3 dl Helmi perunasuurimoita

2 rkl Flora & Voita

n. 1 tl suolaa

1 kananmuna

Voiteluun:

150 g Flora & Voita

1 dl maitoa

Sekoita taikinan ainekset kylmään veteen. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kaada se jauhotetulle pöydälle. Pyöräytä taikina tangoksi (halkaisija n. 4 cm) ja leikkaa siitä n. 1 cm paksuja viipaleita. Pyöritä viipaleet palloiksi ja litistä niitä hieman. Peitä taikinapalat kulholla tai Fredman Elmukelmulla, etteivät ne kuivu.

Kiehauta maito ja vispilöi joukkoon Helmi perunasuurimot. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Mausta puuro suolalla ja Flora & Voilla. Jäähdytä. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.

Pulikoi (tai kauli) taikinapaloista ohuita pyöreitä pohjia sillä aikaa, kun puuro jäähtyy. Kokoa pohjat pinoiksi ja ripottele väleihin jauhoja, jotta ne eivät tartu toisiinsa. Säilytä pohjia teon aikana kulhon tai Fredman Elmukelmun alla, etteivät ne kuivu. Lusikoi piirakkapohjien keskelle puuroa, tasoita täyte lusikalla ja rypytä reunat n. 1 cm puuron päälle. Nosta piirakat pellille Fredman leivinpaperin päälle. Paista 275-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Sulata Flora & Voi kattilassa ja sekoita joukkoon maito. Voitele kuumat piirakat seoksella.

Tarjoa piirakat klassisesti munavoin kanssa tai täytä piirakat savulohella, parmankinkulla, juustoilla tai juuri niin kuin itse haluat .

 

Jakso 7: FOCACCIA

1 uunipannullinen

50 g tuorehiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)

6 dl vettä

1 dl oliiviöljyä­­

3 rkl hunajaa

2 tl suolaa

13-14 dl Myllyn Paras Emännän puolikarkeita vehnäjauhoja

Viimeistelyyn:

15 kpl kivettömiä oliiveja

1 dl oliiviöljyä

2 tl sormisuolaa

Liuota hiiva käden lämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa, ­­veden tulee olla lämpimämpää, n. 42 asteista. Lisää oliiviöljy, hunaja ja suola. Lisää ensin puolet Myllyn Paras Emännän puolikarkeista vehnäjauhoista puuhaarukalla sekoittaen ja sitten loput käsin vaivaten (tai voit valmistaa taikinan kokonaan yleiskoneessa). Taikina saa jäädä löysähköksi. Peitä kulho liinalla ja kohota taikinaa lämpimässä vedottomassa paikassa noin 45 minuuttia. Vaivaa ilmakuplat pois ja kaada taikina Fredman leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun tai isoon uunivuokaan. Peitä jälleen liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia. Painele focaccian pintaan sormin koloja ja laita niihin oliiveja. Valuta päälle oliiviöljy ja ripottele pinnalle sormisuola. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, niin että leipä saa väriä ja pintaan koputtaessa kuuluu kumiseva ääni. Leikkaa hieman jäähtynyt leipä paloiksi ja tarjoa.

Vinkki 1:

Focaccia-cocktailpalat

kirsikkatomaatteja

oliiveja

minimozzarellaa

cocktailtikkuja

basilikaa

  • leikkaa jäähtyneestä focacciasta kuutioita
  • pujota cocktailtikkuihin focacciaa, minitomaatteja, oliiveja, minimozzarellaa jne.

Vinkki 2:

Focaccia-panzanella

4-6 annosta

2 kerää rapeaa salaattia

50 g babypinaattia

2-3 kypsää tomaattia viipaleina

2 palloa bufalamozzarellaa viipaleina

1 punasipuli suikaleina

 

Jakso 8: VOILEIPÄKAKKU SAARISTOLAISLEIVÄSTÄ

Saaristolaisleipä

(2 kpl)

1 l piimää (tai 5 dl vettä, 5 dl appelsiinimehua)

50 g hiivaa

2½ dl Dansukker Tumma Siirappia

2 tl suolaa

3 dl kaljamaltaita

3 dl Myllyn Paras Ruishiutaleita

5 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja

6,5 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja

(voita vuokien voiteluun)

Voiteluun:

siirappivettä (puolet siirappia ja puolet vettä)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää kaikki muut aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5 tuntia. Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen voideltuun Fredman kartonkinen paistovuokaan (suorakaide) ja tasoita leipien pinta. Anna leipien kohota puolisen tuntia liinan alla. Paista leipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita leivät viileään tekeytymään 2-3 päiväksi, niin maku ja rakenne paranee.

 

Saaristolaisvoileipäkakku

1 saaristolaisleipä

n. 1 dl maitoa (tai vichyä) kostuttamiseen

Täyte 1:

200 g kylmäsavulohta
1 dl tilliä hienonnettuna
100 g pehmeää vuohenjuustoa
3 rkl sitruunamehua
mustapippuria

Täyte 2:

150 g kirjolohen mätiä

1,5 dl Flora kuohua

2 rkl sitruunamehua

2 pientä punasipulia pieninä kuutioina

1 dl ruohosipulia hienonnettuna

Mustapippuria

Päälle:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

0,5 dl Flora Kuohua

1 dl hienonnettua tilliä

200 g graavi- tai kylmäsavulohta ohuina viipaleina

100 g tuoreita herneitä tai sokeriherneenpalkoja

5 retiisiä ohuina viipaleina

tuoreita yrttejä ja versoja

Leikkaa saaristolaisleipä pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi (5 kpl). Valmista täytteet valmiiksi.

Hienonna kylmäsavulohi veitsellä pieniksi kuutioiksi ja sekoita joukkoon hienonnettu tilli ja vuohenjuusto. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Anna makujen tekeytyä hetki jääkaapissa. Valuta mäti siivilässä. Vatkaa Flora Kuohu vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon loput aineet ja sekoita. Tarkista maku.

Kostuta leipäviipaleet kevyesti maidolla Fredman leivinpaperin päällä. Kokoa kakku siten, että joka toinen kerros on kylmäsavulohitäytettä ja joka toinen mäti-punasipulivaahtoa. Täytekerroksia tulee neljä.

Notkista tuorejuusto kermalla ja kääntele joukkoon tilli. Peitä kakun pinta seoksella, jätä reunat ’nakuiksi’. Koristele pinta lohiviipaleilla, herneillä ja retiisiviipaleilla. Viimeistele yrteillä ja/ tai versoilla.

HUOM! Paras voileipäkakku syntyy siten, että valmistat kakun edellisenä päivänä tekeytymään ja kuorrutat ja koristelet sen vasta seuraavana päivänä. Kääri täytetty voileipäkakku napakasti ensin Fredman leivinpaperiin ja sitten kostutettuun keittiöliinaan. Nosta kakku vadilla tai vuoassa jääkaappiin ja aseta vielä päälle kevyt paino. Näin kakku kostuu ja mehevöityy jääkaapissa parhaimmilleen.

 

Jakso 9: SACHERKAKKU (ja maailman helpoin ja nopein suklaamousse)

Kakkupohja:

200 g Flora & Voita

200 g tummaa leivontasuklaata

4 kananmunaa

2 dl sokeria

2,5 dl Myllyn Paras Emännän leivontakarkeita vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

Täyte 1:

200 g pehmeitä kuivattuja aprikooseja

2 dl sokeria

1 dl vettä

1 sitruunan raastettu kuori

2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

Täyte 2:

1 dl hunajaa

1 dl tummaa kaakaojauhetta

2,5 dl Flora Täyteläinen Kuohu

Kostutus:

1 dl maitoa tai hedelmämehua

Kuorrutus:

200 g tummaa leivontasuklaata

2 rkl Flora & Voita

1 dl Flora Täyteläinen Kuohua

Koristeluun:

Suklaakarkkeja, konvehteja, nonparelleja tms.

Sulata Flora & Voi kattilassa ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Nosta kattila liedeltä ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita Myllyn Paras Emännän leivontakarkeiden vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe ja lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi jäähtynyt voi-suklaaseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä irtopohjavuoan, halkaisija 24 cm, pohja Fredman leivinarkilla ja kaada taikina vuokaan, tasoita pinta. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun kakun keskelle pistettyyn tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Jäähdytä kakku kokonaan ennen vuoasta irrottamista. Paras lopputulos tulee, jos kakkupohja saa tekeytyä jääkaapissa yön yli ennen täyttämistä.

Suikaloi kuivatut aprikoosit ja laita ne kattilaan, lisää sokeri ja vesi. Kiehauta ja hauduta hiljaa poreillen niin, että aprikoosit pehmenevät. Soseuta tasaiseksi. Nosta kattila vielä liedelle ja lisää sitruunan kuoriraaste ja timjami. Kiehauta kuplivaksi ja jäähdytä.

Mittaa kulhoon hunaja ja tumma kaakaojauhe sekä Flora Täyteläinen Kuohu. Vaahdota paksuksi tasaiseksi vaahdoksi.

Leikkaa vetäytynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku siten, että pohjimmainen osa tulee päällimmäiseksi. Kostuta välit ja levitä kerroksiin ensin aprikoosihilloa ja sitten suklaavaahtoa.

Paloittele suklaa kuorrutusta varten kattilaan ja lisää Flora & Voi. Sulata miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Lisää joukkoon Flora Täyteläinen Kuohu ja sekoita kuorrutus tasaiseksi.

Kuorruta ja koristele kakku.

 

Jakso 10: VEGAANINEN MANGO-JUUSTOKAKKU

Pohja:

200 g vegaanisia kaurakeksejä

100 g vegaanista margariinia sulatettuna

Täyte:

2 dl kauravispiä

300 g vegaanista tuorejuustoa

2 dl mangososetta

1 dl sokeria

2 dl mangomehua

2 pss vegegeliä

Koristeluun:

tuoreita mansikoita

mintunlehtiä

kaurapitsejä

Murskaa keksit jauhelmaksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu rasva. Peitä irtopohjavuoan pohja Fredman leivinpaperilla ja painele keksiseos vuoan pohjalle ja reunoille. Vaahdota kauravispi. Sekoita kulhossa vegaanisen tuorejuuston joukkoon mangosose ja sokeri. Kääntele joukkoon vaahto. Mittaa mangomehu ja vegegel kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kirkastuu. Kaada seos nopeasti täytteen joukkoon ja kaada täyte keksipohjalle. Huom! Vegegelillä hyydytettävä täyte jähmettyy jäähtyessään todella nopeasti.

Peitä vuoka Fredman Elmukelmulla ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia tai yön yli.

Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Koristele mansikoilla, kaurapitseillä (ohje alla) ja mintunlehdillä.

Vinkki! Voit tehdä juustokakut myös annoskokoisina esimerkiksi isoihin juomalaseihin.

 

KAURAPITSIT

n. 24 keksiä

100 g vegaanista margariinia

3 dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita

1,5 dl sokeria

1 rkl vaaleita gluteenittomia jauhoja

1 tl leivinjauhetta

Sulata rasva. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää jäähtynyt sulatettu rasva. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen levähtää noin 15 minuuttia. Nosta taikinasta teelusikalla nokareita leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Jätä leviämisvaraa. Paista 200-asteisessa uunissa 5-7 minuuttia. Jäähdytä.